sobota 31. augusta 2013

To chcem vidieť #1 ... na jeseň

Doctor Who. Policajná búdka. A vesmírna loď na cestovanie časom.
Tentokrát však vôbec nie náhodné. A dosť prozaické. Seriály, na ktoré sa dá tešiť v jesennej televízii.

Pán času 
(Doctor Who, od septembra na čt2)
Britský sci-fi seriál, ktorý sa stal doma v Anglicku tak trochu kultovným (vlastne nie len tak trochu). Niekoho možno odradí nálepka "sci-fi", ale život je príliš krátky, aby sme boli normálni. Je zaujímavé zistiť, aké je to cestovať v čase s tajomným Doktorom. Keď bude človek neprivyknutý na tento žáner pozerať Doctora Who bez predsudkov a zvládne rozpozerať (a neprepnúť) prvých pár epizód, odvďačí sa mu príbeh inteligentnými dialógmi, suchým humorom, historickými súvislosťami a aj pár slávnych osobností bude - napr. Charles Dickens, William Shakespeare, Agatha Christie, Vincent van Gogh.
Medzi scenáristmi seriálu sú aj Steven Moffat a Mark Gatiss, ktorí stvorili Sherlocka a Neil Gaiman, autor Koralíny (to len k súvislostiam:-).

Game of  Thrones
Hra o trůny 
(Game of Thrones,od septembra na čt2)
Anglicko-americký seriál, natočený podľa knižnej predlohy, rozsiahlej fantasy ságy Georgea R.R.Martina Píseň ledu a ohně.  Seriál produkovala hbo, zatiaľ 3 série. Nevidela som, preto som veľmi zvedavá.

Millénium
Millénium 
(Millenium, od septembra na čt2)
Trilógia natočná podľa kníh Stiega Larssona. Existuje sfilmovaná verzia americká (zatiaľ len prvý diel) a verzia škandinávska, švédsko-dánska. A práve túto severskú uvedie čt2.
Predpokladám, že všetky tri diely. Muži, ktorí nenávidia ženy. Dievča, ktoré sa hralo s ohňom. Dievča, ktoré koplo do osieho hniezda.

Terapia
Terapia 
(od novembra na hbo)
Druhá rada seriálu s Karlom Rodenom ako psychoterapeutom. Prvá rada sa mi páčila. Konverzačná, statická, napínavá, bavila ma.

Sherlock
Sherlock 
(od septembra na čt2)
Niet čo dodať. Teším sa. Tentokrát Sherlock s českým dabingom. Sherlocka nadaboval Vojtěch Dyk, Johna David Švehlík. Snáď bude odvysielaná aj druhá séria. A možno sa bude dať prepnúť (sem tam) na sledovanie v originálnej verzii.

Už len mať čas a vedieť si vybrať. A okrem toho v septembri začína škola. Takže sa zdá, že naozaj nebude čas nudiť sa.
Jeseň môže začať.

fotky:  hbo.cz, bbc.co.uk, Nordisk Film

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš postreh.