utorok 13. januára 2015

Olive Kitteridgeová

Olive Kitteridgeová je môj vianočný objav. Náhodná radosť v príbehu zatrpknutej a sarkastickej učiteľky matematiky z amerického štátu Maine, ktorá svojim žiakom hovorí vety ako: "Nebojte se vlastných tužeb. Protože když se bojíte, jste jen další z rady pitomců."

Výborná miniséria (4 diely) sa v týchto dňoch dá pozrieť na HBO (v archíve hboOD alebo online na hboGO). Príbeh 25tich rokov zo života ženy, učiteľky matematiky v americkom Maine. Ženy ironickej, drsnej, škodoradostnej, trpiacej depresiami, nadovšetko úprimnej. A všetci vieme, že nikto a nič nie je len čiernobiele... "Jestli chcete důkaz lásky, čeká vás jedno velké sklamání."

Miniséria z rúk žien. Režisérky Lisy Cholodenko, scenáristky Jane Anderson, spisovateľky Elizabeth Strout a herečky Frances McDormand. Zážitok však určite nielen pre ženy.

Za svoj výkon bola predstaviteľka hlavnej role Frances McDormand nominovaná na Zlatý glóbus, takisto ako Bill Murray, ktorý jej sekundoval na konci príbehu. A netreba zabudnúť na Richarda Jenkinsa, ktorý krásne zahral Olivinho láskavého muža až do samého konca.

Rovnomenná kniha, na motívy ktorej bola miniséria natočená, dostala Pulitzerovu cenu a bohužiaľ je vypredaná (teda všade v Martinuse a v Artfore, v antikvariátoch sa môže dať vypátrať).



fotky   hbo.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš postreh.